ஆதி

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil[edit]

Etymology[edit]

From Sanskrit आदि (ādi).

Pronunciation[edit]

  • IPA(key): /aːd̪ɪ/, [aːd̪i]
  • (file)

Noun[edit]

ஆதி (āti)

  1. beginning, commencement
    Synonyms: துவக்கம் (tuvakkam), ஆரம்பம் (ārampam)
  2. origin
    Synonyms: தோற்றம் (tōṟṟam), பூர்வீகம் (pūrvīkam)
  3. that has a beginning
  4. source, cause
    Synonyms: ஆதாரம் (ātāram), காரணம் (kāraṇam)
  5. antiquity
    Synonym: பழமை (paḻamai)
  6. the Supreme Being, the first, applied esp. to Brahmā, Šiva, Viṣṇu, Arhat and Buddha
  7. Independent sovereign, supreme ruler, emperor
    Synonyms: மன்னன் (maṉṉaṉ), வேந்தன் (vēntaṉ), கோ (), அரசன் (aracaṉ), ராஜா (rājā), அதிபதி (atipati), சர்வாதிகாரி (carvātikāri)
  8. sun
    Synonyms: பகலவன் (pakalavaṉ), ஞாயிறு (ñāyiṟu), வெய்யோன் (veyyōṉ), கதிரோன் (katirōṉ), சூரியன் (cūriyaṉ), ஆதவன் (ātavaṉ)

Declension[edit]

i-stem declension of ஆதி (āti)
Singular Plural
Nominative ஆதி
āti
ஆதிகள்
ātikaḷ
Vocative ஆதியே
ātiyē
ஆதிகளே
ātikaḷē
Accusative ஆதியை
ātiyai
ஆதிகளை
ātikaḷai
Dative ஆதிக்கு
ātikku
ஆதிகளுக்கு
ātikaḷukku
Genitive ஆதியுடைய
ātiyuṭaiya
ஆதிகளுடைய
ātikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative ஆதி
āti
ஆதிகள்
ātikaḷ
Vocative ஆதியே
ātiyē
ஆதிகளே
ātikaḷē
Accusative ஆதியை
ātiyai
ஆதிகளை
ātikaḷai
Dative ஆதிக்கு
ātikku
ஆதிகளுக்கு
ātikaḷukku
Benefactive ஆதிக்காக
ātikkāka
ஆதிகளுக்காக
ātikaḷukkāka
Genitive 1 ஆதியுடைய
ātiyuṭaiya
ஆதிகளுடைய
ātikaḷuṭaiya
Genitive 2 ஆதியின்
ātiyiṉ
ஆதிகளின்
ātikaḷiṉ
Locative 1 ஆதியில்
ātiyil
ஆதிகளில்
ātikaḷil
Locative 2 ஆதியிடம்
ātiyiṭam
ஆதிகளிடம்
ātikaḷiṭam
Sociative 1 ஆதியோடு
ātiyōṭu
ஆதிகளோடு
ātikaḷōṭu
Sociative 2 ஆதியுடன்
ātiyuṭaṉ
ஆதிகளுடன்
ātikaḷuṭaṉ
Instrumental ஆதியால்
ātiyāl
ஆதிகளால்
ātikaḷāl
Ablative ஆதியிலிருந்து
ātiyiliruntu
ஆதிகளிலிருந்து
ātikaḷiliruntu

References[edit]

  • University of Madras (1924–1936) “ஆதி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press