மரம்
Appearance
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Inherited from Old Tamil 𑀫𑀭𑀫𑁆 (maram), ultimately from Proto-Dravidian *maran. Cognate with Telugu మ్రాను (mrānu, “tree, wood”), Kannada ಮರ (mara, “tree”), Malayalam മരം (maraṁ, “tree”), Tulu ಮರ (mara).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]மரம் • (maram)
Declension
[edit]m-stem declension of மரம் (maram) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | மரம் maram |
மரங்கள் maraṅkaḷ |
Vocative | மரமே maramē |
மரங்களே maraṅkaḷē |
Accusative | மரத்தை marattai |
மரங்களை maraṅkaḷai |
Dative | மரத்துக்கு marattukku |
மரங்களுக்கு maraṅkaḷukku |
Genitive | மரத்துடைய marattuṭaiya |
மரங்களுடைய maraṅkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | மரம் maram |
மரங்கள் maraṅkaḷ |
Vocative | மரமே maramē |
மரங்களே maraṅkaḷē |
Accusative | மரத்தை marattai |
மரங்களை maraṅkaḷai |
Dative | மரத்துக்கு marattukku |
மரங்களுக்கு maraṅkaḷukku |
Benefactive | மரத்துக்காக marattukkāka |
மரங்களுக்காக maraṅkaḷukkāka |
Genitive 1 | மரத்துடைய marattuṭaiya |
மரங்களுடைய maraṅkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | மரத்தின் marattiṉ |
மரங்களின் maraṅkaḷiṉ |
Locative 1 | மரத்தில் marattil |
மரங்களில் maraṅkaḷil |
Locative 2 | மரத்திடம் marattiṭam |
மரங்களிடம் maraṅkaḷiṭam |
Sociative 1 | மரத்தோடு marattōṭu |
மரங்களோடு maraṅkaḷōṭu |
Sociative 2 | மரத்துடன் marattuṭaṉ |
மரங்களுடன் maraṅkaḷuṭaṉ |
Instrumental | மரத்தால் marattāl |
மரங்களால் maraṅkaḷāl |
Ablative | மரத்திலிருந்து marattiliruntu |
மரங்களிலிருந்து maraṅkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- அடிமரம் (aṭimaram)
- அரசமரம் (aracamaram)
- அலிமரம் (alimaram)
- ஆண்மரம் (āṇmaram)
- ஆலமரம் (ālamaram)
- ஈச்சமரம் (īccamaram)
- காமரம் (kāmaram)
- சாலமரம் (cālamaram)
- செம்மரம் (cemmaram)
- திருமரம் (tirumaram)
- பசுமரம் (pacumaram)
- பனைமரம் (paṉaimaram)
- பலாமரம் (palāmaram)
- பெண்மரம் (peṇmaram)
- மரக்கிளை (marakkiḷai)
- மரக்கொம்பு (marakkompu)
- மரப்பலகை (marappalakai)
- மரப்பாவை (marappāvai)
- மரப்பொந்து (marappontu)
- மரப்பொம்மை (marappommai)
- மாமரம் (māmaram)
- விளாமரம் (viḷāmaram)
- வேப்பமரம் (vēppamaram)
- வேலமரம் (vēlamaram)
References
[edit]- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “மரம்”, in Digital Dictionaries of South Asia [Combined Tamil Dictionaries]