யோகம்

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil

[edit]

Etymology

[edit]

Borrowed from Sanskrit योग (yoga).

Pronunciation

[edit]

Noun

[edit]

யோகம் (yōkam)

  1. junction, union, combination
    Synonym: சேர்க்கை (cērkkai)
  2. (astrology) lucky conjunction (as of planets)
  3. sexual union
    Synonym: புணர்ச்சி (puṇarcci)
  4. (arithmetics) addition
    Synonym: கூட்டல் (kūṭṭal)
  5. luck, fortune
    Synonym: அதிட்டம் (atiṭṭam)
  6. excellence
    Synonym: உயர்ச்சி (uyarcci)
  7. enthusiasm, zeal
    Synonym: உற்சாகம் (uṟcākam)
  8. fitness, suitability
    Synonym: தகுதி (takuti)
  9. etymological connection of a word
  10. (grammar) derivative word
    Synonym: காரணப்பெயர் (kāraṇappeyar)
  11. aphorism
    Synonym: சூத்திரம் (cūttiram)
  12. means, expedient, device
    Synonym: உபாயம் (upāyam)
  13. remedy, cure, medicine
    Synonym: மருந்து (maruntu)
  14. fraud
  15. waistband, girdle
    Synonym: அரைப்பட்டிகை (araippaṭṭikai)
  16. auspicious mark (as on horse, cattle, etc.)
  17. deep and abstract meditation; concentration of the mind in the contemplation of the Supreme Spirit
  18. consciousness
    Synonym: உணர்ச்சி (uṇarcci)
  19. (Shaivism) path of yoga which consists in the mental worship of Shiva in his subtler form
  20. yoga, consisting of eight elements: இயமம் (iyamam), நியமம் (niyamam), ஆசனம் (ācaṉam), பிராணாயாமம் (pirāṇāyāmam), பிரத்தியாகாரம் (pirattiyākāram), தாரணை (tāraṇai), தியானம் (tiyāṉam), சமாதி (camāti).
  21. death
    Synonym: சாவு (cāvu)
  22. (astronomy) Yoga
  23. (astrology) auspicious or inauspicious conjunction of week days with lunar asterisms
  24. (Jainism) activity relating to the mind, body, and word

Declension

[edit]
m-stem declension of யோகம் (yōkam)
Singular Plural
Nominative யோகம்
yōkam
யோகங்கள்
yōkaṅkaḷ
Vocative யோகமே
yōkamē
யோகங்களே
yōkaṅkaḷē
Accusative யோகத்தை
yōkattai
யோகங்களை
yōkaṅkaḷai
Dative யோகத்துக்கு
yōkattukku
யோகங்களுக்கு
yōkaṅkaḷukku
Genitive யோகத்துடைய
yōkattuṭaiya
யோகங்களுடைய
yōkaṅkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative யோகம்
yōkam
யோகங்கள்
yōkaṅkaḷ
Vocative யோகமே
yōkamē
யோகங்களே
yōkaṅkaḷē
Accusative யோகத்தை
yōkattai
யோகங்களை
yōkaṅkaḷai
Dative யோகத்துக்கு
yōkattukku
யோகங்களுக்கு
yōkaṅkaḷukku
Benefactive யோகத்துக்காக
yōkattukkāka
யோகங்களுக்காக
yōkaṅkaḷukkāka
Genitive 1 யோகத்துடைய
yōkattuṭaiya
யோகங்களுடைய
yōkaṅkaḷuṭaiya
Genitive 2 யோகத்தின்
yōkattiṉ
யோகங்களின்
yōkaṅkaḷiṉ
Locative 1 யோகத்தில்
yōkattil
யோகங்களில்
yōkaṅkaḷil
Locative 2 யோகத்திடம்
yōkattiṭam
யோகங்களிடம்
yōkaṅkaḷiṭam
Sociative 1 யோகத்தோடு
yōkattōṭu
யோகங்களோடு
yōkaṅkaḷōṭu
Sociative 2 யோகத்துடன்
yōkattuṭaṉ
யோகங்களுடன்
yōkaṅkaḷuṭaṉ
Instrumental யோகத்தால்
yōkattāl
யோகங்களால்
yōkaṅkaḷāl
Ablative யோகத்திலிருந்து
yōkattiliruntu
யோகங்களிலிருந்து
yōkaṅkaḷiliruntu

References

[edit]
  • University of Madras (1924–1936) “யோகம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press