தீ
Appearance
Irula
[edit]Pronunciation
[edit]Noun
[edit]தீ (ti:)
References
[edit]- Gerard F. Diffloth (1968), The Irula Language, a close relative to Tamil[1], University of California, Los Angeles, page 40
- “The ASJP Database - Wordlist Irula”, in asjp.clld.org[2], 30 January 2023 (last accessed)
Tamil
[edit]Pronunciation
[edit]Etymology 1
[edit]Letter
[edit]தீ • (tī)
- The alphasyllabic combination of த் (t) + ஈ (ī).
Etymology 2
[edit]Cognate with Malayalam തീ (tī), Kannada ತೀ (tī) and Tulu ತೂ (tū).
Noun
[edit]தீ • (tī)
- fire
- Synonyms: see Thesaurus:தீ
- digesting heat
- lamp
- Synonym: விளக்கு (viḷakku)
- anger
- Synonyms: see Thesaurus:சினம்
- evil
- Synonym: தீமை (tīmai)
- hell
- Synonyms: see Thesaurus:நரகம்
Declension
[edit]| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | தீ tī |
தீக்கள் tīkkaḷ |
| vocative | தீயே tīyē |
தீக்களே tīkkaḷē |
| accusative | தீயை tīyai |
தீக்களை tīkkaḷai |
| dative | தீக்கு tīkku |
தீக்களுக்கு tīkkaḷukku |
| benefactive | தீக்காக tīkkāka |
தீக்களுக்காக tīkkaḷukkāka |
| genitive 1 | தீயுடைய tīyuṭaiya |
தீக்களுடைய tīkkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | தீயின் tīyiṉ |
தீக்களின் tīkkaḷiṉ |
| locative 1 | தீயில் tīyil |
தீக்களில் tīkkaḷil |
| locative 2 | தீயிடம் tīyiṭam |
தீக்களிடம் tīkkaḷiṭam |
| sociative 1 | தீயோடு tīyōṭu |
தீக்களோடு tīkkaḷōṭu |
| sociative 2 | தீயுடன் tīyuṭaṉ |
தீக்களுடன் tīkkaḷuṭaṉ |
| instrumental | தீயால் tīyāl |
தீக்களால் tīkkaḷāl |
| ablative | தீயிலிருந்து tīyiliruntu |
தீக்களிலிருந்து tīkkaḷiliruntu |
Adjective
[edit]தீ • (tī)
- adjectival of தீ (tī) (the noun above)
Derived terms
[edit]- காட்டுத்தீ (kāṭṭuttī)
- தீககனா (tīkakaṉā)
- தீகுறு (tīkuṟu)
- தீக்கடல் (tīkkaṭal)
- தீக்கடவுள் (tīkkaṭavuḷ)
- தீக்கடை (tīkkaṭai)
- தீக்கடைகோல் (tīkkaṭaikōl)
- தீக்கணம் (tīkkaṇam)
- தீக்கதி (tīkkati)
- தீக்கதிர் (tīkkatir)
- தீக்கரண்டி (tīkkaraṇṭi)
- தீக்கருமம் (tīkkarumam)
- தீக்கறி (tīkkaṟi)
- தீக்கலம் (tīkkalam)
- தீக்கல் (tīkkal)
- தீக்காற்று (tīkkāṟṟu)
- தீக்குச்சி (tīkkucci)
- தீக்குடுக்கை (tīkkuṭukkai)
- தீக்குணம் (tīkkuṇam)
- தீக்குணர் (tīkkuṇar)
- தீக்குண்டம் (tīkkuṇṭam)
- தீக்குருவி (tīkkuruvi)
- தீக்குறி (tīkkuṟi)
- தீக்குளி (tīkkuḷi)
- தீக்குழம்பு (tīkkuḻampu)
- தீக்குழி (tīkkuḻi)
- தீக்குழிபாய் (tīkkuḻipāy)
- தீக்கூர்மை (tīkkūrmai)
- தீக்கொளுத்தி (tīkkoḷutti)
- தீக்கொள்ளி (tīkkoḷḷi)
- தீக்கோள் (tīkkōḷ)
- தீசற்குருவி (tīcaṟkuruvi)
- தீசல் (tīcal)
- தீச்சகுனம் (tīccakuṉam)
- தீச்சட்டி (tīccaṭṭi)
- தீச்சார்பு (tīccārpu)
- தீச்சுடர் (tīccuṭar)
- தீச்சொல் (tīccol)
- தீத்தட்டிக்கல் (tīttaṭṭikkal)
- தீத்தாங்கி (tīttāṅki)
- தீத்திறம் (tīttiṟam)
- தீத்தீண்டல் (tīttīṇṭal)
- தீத்தொழில் (tīttoḻil)
- தீநட்பு (tīnaṭpu)
- தீநா (tīnā)
- தீநாக்கு (tīnākku)
- தீநாய் (tīnāy)
- தீநிமித்தம் (tīnimittam)
- தீநீர் (tīnīr)
- தீபதி (tīpati)
- தீப்பசி (tīppaci)
- தீப்படு (tīppaṭu)
- தீப்படை (tīppaṭai)
- தீப்பந்தம் (tīppantam)
- தீப்பற (tīppaṟa)
- தீப்பறவை (tīppaṟavai)
- தீப்பற்று (tīppaṟṟu)
- தீப்பள்ளயம் (tīppaḷḷayam)
- தீப்பாய் (tīppāy)
- தீப்பி (tīppi)
- தீப்பிணி (tīppiṇi)
- தீப்பியம் (tīppiyam)
- தீப்பு (tīppu)
- தீப்புண் (tīppuṇ)
- தீப்பெட்டி (tīppeṭṭi)
- தீப்பொறி (tīppoṟi)
- தீப்போடு (tīppōṭu)
- தீமடு (tīmaṭu)
- தீமலம் (tīmalam)
- தீமிதி (tīmiti)
- தீமுட்டு (tīmuṭṭu)
- தீமுரன்பச்சை (tīmuraṉpaccai)
- தீமுறி (tīmuṟi)
- தீமுறுகல் (tīmuṟukal)
- தீமுறை (tīmuṟai)
- தீமூட்டு (tīmūṭṭu)
- தீமேனியான் (tīmēṉiyāṉ)
- தீமை (tīmai)
- தீமொழி (tīmoḻi)
- தீயகம் (tīyakam)
- தீயணைப்பு நிலையம் (tīyaṇaippu nilaiyam)
- தீயழல் (tīyaḻal)
- தீயாடி (tīyāṭi)
- தீயெச்சம் (tīyeccam)
- தீயோம்பு (tīyōmpu)
- தீவட்டி (tīvaṭṭi)
- தீவட்டிக்காரன் (tīvaṭṭikkāraṉ)
- தீவட்டிக்கொள்ளை (tīvaṭṭikkoḷḷai)
- தீவண்ணன் (tīvaṇṇaṉ)
- தீவம் (tīvam)
- தீவறை (tīvaṟai)
- தீவலஞ்செய் (tīvalañcey)
- தீவளர் (tīvaḷar)
- தீவளர்ப்போர் (tīvaḷarppōr)
- தீவளி (tīvaḷi)
- தீவாதை (tīvātai)
- தீவிகை (tīvikai)
- தீவினை (tīviṉai)
- தீவிளங்கும்வைரம் (tīviḷaṅkumvairam)
- தீவிளி (tīviḷi)
- தீவிழி (tīviḻi)
- தீவேள் (tīvēḷ)
- தீவேள்வி (tīvēḷvi)
Etymology 3
[edit]Related to the noun above.
Alternative forms
[edit]- தீய் (tīy)
Verb
[edit]தீ • (tī) (intransitive)
- to be burnt
- to be charred or burnt, as food in cooking
- to be withered or blighted, as growing crops in times of drought
- Synonym: கருகு (karuku)
- to be hot with anger; to be inflamed
- to perish; to be ruined
Conjugation
[edit]Conjugation of தீ (tī)
Etymology 4
[edit]Causative of the above.
Alternative forms
[edit]- தீய் (tīy)
Verb
[edit]தீ • (tī) (transitive)
- to allow food to be charred in cooking; to burn
- to scar, cauterise
- to cause to wither, as growing crops
Conjugation
[edit]Conjugation of தீ (tī)
References
[edit]Categories:
- Irula lemmas
- Irula nouns
- Tamil terms with IPA pronunciation
- Tamil terms with audio pronunciation
- Tamil lemmas
- Tamil letters
- Tamil compound terms
- Tamil nouns
- Tamil ī-stem nouns
- Tamil adjectives
- Tamil verbs
- Tamil intransitive verbs
- Tamil verbs of conjugation 2
- Tamil causative verbs
- Tamil transitive verbs
- Tamil verbs of conjugation 6
- ta:Fire
- ta:Light sources
- ta:Anger