இன்பம்
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Cognate with Malayalam ഇൻപം (iṉpaṁ).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]இன்பம் • (iṉpam)
- pleasure, happiness, joy
- Synonyms: மகிழ்ச்சி (makiḻcci), களிப்பு (kaḷippu), பூரிப்பு (pūrippu), எக்களிப்பு (ekkaḷippu), குதூகலம் (kutūkalam), கும்மாளம் (kummāḷam), கொண்டாட்டம் (koṇṭāṭṭam), சந்தோஷம் (cantōṣam), ஆனந்தம் (āṉantam), குஜால் (kujāl)
Declension
[edit]m-stem declension of இன்பம் (iṉpam) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | இன்பம் iṉpam |
இன்பங்கள் iṉpaṅkaḷ |
Vocative | இன்பமே iṉpamē |
இன்பங்களே iṉpaṅkaḷē |
Accusative | இன்பத்தை iṉpattai |
இன்பங்களை iṉpaṅkaḷai |
Dative | இன்பத்துக்கு iṉpattukku |
இன்பங்களுக்கு iṉpaṅkaḷukku |
Genitive | இன்பத்துடைய iṉpattuṭaiya |
இன்பங்களுடைய iṉpaṅkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | இன்பம் iṉpam |
இன்பங்கள் iṉpaṅkaḷ |
Vocative | இன்பமே iṉpamē |
இன்பங்களே iṉpaṅkaḷē |
Accusative | இன்பத்தை iṉpattai |
இன்பங்களை iṉpaṅkaḷai |
Dative | இன்பத்துக்கு iṉpattukku |
இன்பங்களுக்கு iṉpaṅkaḷukku |
Benefactive | இன்பத்துக்காக iṉpattukkāka |
இன்பங்களுக்காக iṉpaṅkaḷukkāka |
Genitive 1 | இன்பத்துடைய iṉpattuṭaiya |
இன்பங்களுடைய iṉpaṅkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | இன்பத்தின் iṉpattiṉ |
இன்பங்களின் iṉpaṅkaḷiṉ |
Locative 1 | இன்பத்தில் iṉpattil |
இன்பங்களில் iṉpaṅkaḷil |
Locative 2 | இன்பத்திடம் iṉpattiṭam |
இன்பங்களிடம் iṉpaṅkaḷiṭam |
Sociative 1 | இன்பத்தோடு iṉpattōṭu |
இன்பங்களோடு iṉpaṅkaḷōṭu |
Sociative 2 | இன்பத்துடன் iṉpattuṭaṉ |
இன்பங்களுடன் iṉpaṅkaḷuṭaṉ |
Instrumental | இன்பத்தால் iṉpattāl |
இன்பங்களால் iṉpaṅkaḷāl |
Ablative | இன்பத்திலிருந்து iṉpattiliruntu |
இன்பங்களிலிருந்து iṉpaṅkaḷiliruntu |
References
[edit]- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “இன்பம்”, in Digital Dictionaries of South Asia [Combined Tamil Dictionaries]