ஏற்றியல்

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil[edit]

Signs of the Zodiac
உதள் (utaḷ) ஆடவை (āṭavai)
Tamil Wikipedia has an article about ஏற்றியல்.

Etymology[edit]

From ஏறு (ēṟu, bull, Nandi).

Pronunciation[edit]

  • IPA(key): /eːrːɪjɐl/, [eːtrɪjɐl]
  • (file)

Noun[edit]

ஏற்றியல் (ēṟṟiyal)

  1. (astrology) the Zodiac sign Taurus
    Synonyms: காளை (kāḷai), ஏற்றியல் (ēṟṟiyal), குண்டை (kuṇṭai), விடை (viṭai), பாண்டில் (pāṇṭil), பாறல் (pāṟal), புல்லம் (pullam), பூணி (pūṇi), பெற்றம் (peṟṟam), மூரி (mūri)
  2. (Hinduism) Nandi
  3. (music) second note of the gamut of seven notes

See also[edit]

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References[edit]