மடங்கல்

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil[edit]

Signs of the Zodiac
நள்ளி (naḷḷi) ஆயிழை (āyiḻai)
Tamil Wikipedia has an article about மடங்கல்.

Etymology[edit]

From மடங்கு (maṭaṅku), literally translated as bent, curved or arced. Probably from the constellation's two arc like appearance.

Pronunciation[edit]

Noun[edit]

மடங்கல் (maṭaṅkal)

  1. (astrology) the Zodiac sign Leo
    Synonyms: சிம்மம் (cimmam), கொடும்புலி (koṭumpuli), அரி (ari), புலி (puli), மா (), யாளி (yāḷi)

See also[edit]

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References[edit]

  • University of Madras (1924–1936) “மடங்கல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press