மீனம்

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil[edit]

Signs of the Zodiac
கும்பம் (kumpam) மேஷம் (mēṣam)
Tamil Wikipedia has an article about மீனம்.

Etymology[edit]

Borrowed from Sanskrit मीन (mīna), which itself is a borrowing from Proto-Dravidian *mīn (fish). Doublet of மீன் (mīṉ).

Pronunciation[edit]

Noun[edit]

மீனம் (mīṉam)

  1. (astrology) the Zodiac sign Pisces
    Synonyms: மயிலை (mayilai), மீன் (mīṉ)

See also[edit]

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References[edit]

  • University of Madras (1924–1936) “மீனம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press