અવતરવું
Jump to navigation
Jump to search
Gujarati
[edit]Etymology
[edit]Inherited from Sanskrit અવતરતિ (avatarati).
Verb
[edit]અવતરવું • (avatarvũ)
- to take form as an avatar, to take birth
- Synonyms: જન્મ લેવો (janma levo), અવતાર લેવો (avatār levo)
- 1958, “હવે પ્રભુ અવતાર લ્યો તો”, અવિનાશ વ્યાસ (music), performed by मुकेश:
- પણ આજે જ્યારે ભીડ પડી ત્યારે, અવતરતા લાગે કેમ વાર
- paṇ āje jyāre bhīḍ paḍī tyāre, avatartā lāge kem vār
- but today when fear has fallen then, why does it take time (for you) to come as an avatar
Declension
[edit] conjugation of અવતરવું
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
અવતરવાનું (avatarvānũ) |
અવતરી (avatrī) |
અવતરીને (avatrīne) |
અવતરવું હોવું (avatarvũ hovũ)1, 2 |
અવતરી શકવું (avatrī śakvũ)2 |
અવતરાય (avatrāya) |
અવતરત (avatrat) |
1 Note: અવતરવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | અવતરું (avatrũ) |
અવતરીશ (avatrīś) |
અવતરું છું (avatrũ chũ) |
નહીં અવતરું (nahī̃ avatrũ) |
ન અવતરું (na avatrũ) |
અમે, આપણે | અવતરીએ (avatrīe) |
અવતરીશું (avatrīśũ) |
અવતરીએ છીએ (avatrīe chīe) |
નહીં અવતરીએ (nahī̃ avatrīe) |
ન અવતરીએ (na avatrīe) |
તું | અવતરે (avatre) |
અવતરશે (avatarśe), અવતરીશ (avatrīś) |
અવતરે છે (avatre che) |
નહીં અવતરે (nahī̃ avatre) |
ન અવતરે (na avatre) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | અવતરે (avatre) |
અવતરશે (avatarśe) |
અવતરે છે (avatre che) |
નહીં અવતરે (nahī̃ avatre) |
ન અવતરે (na avatre) |
તમે | અવતરો (avatro) |
અવતરશો (avatarśo) |
અવતરો છો (avatro cho) |
નહીં અવતરો (nahī̃ avatro) |
ન અવતરો (na avatro) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી અવતરતું (nathī avatartũ)* |
અવતર્યું (avataryũ)* |
નહોતું અવતર્યું (nahotũ avataryũ)* |
અવતરતું હતું (avatartũ hatũ)* |
અવતરતું હોવું (avatartũ hovũ)1 |
અવતરતું હોવું (avatartũ hovũ)2 |
અવતરતું હોત (avatartũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | અવતરીએ (avatrīe) |
ન અવતરીએ (na avatrīe) | |
તું | અવતર (avatar) |
અવતરજે (avatarje) |
ન અવતર (na avatar) |
તમે | અવતરો (avatro) |
અવતરજો (avatarjo) |
ન અવતરો (na avatro) |