திசை

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil[edit]

Alternative forms[edit]

Etymology[edit]

Borrowed from Sanskrit दिशा (diśā). Cognate with Malayalam ദിശ (diśa) and Telugu దిశ (diśa).

Pronunciation[edit]

  • (file)
  • IPA(key): /t̪ɪt͡ɕɐɪ̯/, [t̪ɪsɐɪ̯]
  • IPA(key): /d̪ɪt͡ɕɐɪ̯/, [d̪ɪsɐɪ̯]

Noun[edit]

திசை (ticai) (plural திசைகள்)

  1. direction, cardinal points
    Synonyms: வாக்கு (vākku), கடவு (kaṭavu), வழி (vaḻi), சுட்டு (cuṭṭu), திக்கு (tikku)
  2. (obsolete) jurisdiction, dominion
    Synonyms: கெடி (keṭi), இலாக்கா (ilākkā), அதிகாரவரம்பு (atikāravarampu)

Declension[edit]

ai-stem declension of திசை (ticai)
Singular Plural
Nominative திசை
ticai
திசைகள்
ticaikaḷ
Vocative திசையே
ticaiyē
திசைகளே
ticaikaḷē
Accusative திசையை
ticaiyai
திசைகளை
ticaikaḷai
Dative திசைக்கு
ticaikku
திசைகளுக்கு
ticaikaḷukku
Genitive திசையுடைய
ticaiyuṭaiya
திசைகளுடைய
ticaikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative திசை
ticai
திசைகள்
ticaikaḷ
Vocative திசையே
ticaiyē
திசைகளே
ticaikaḷē
Accusative திசையை
ticaiyai
திசைகளை
ticaikaḷai
Dative திசைக்கு
ticaikku
திசைகளுக்கு
ticaikaḷukku
Benefactive திசைக்காக
ticaikkāka
திசைகளுக்காக
ticaikaḷukkāka
Genitive 1 திசையுடைய
ticaiyuṭaiya
திசைகளுடைய
ticaikaḷuṭaiya
Genitive 2 திசையின்
ticaiyiṉ
திசைகளின்
ticaikaḷiṉ
Locative 1 திசையில்
ticaiyil
திசைகளில்
ticaikaḷil
Locative 2 திசையிடம்
ticaiyiṭam
திசைகளிடம்
ticaikaḷiṭam
Sociative 1 திசையோடு
ticaiyōṭu
திசைகளோடு
ticaikaḷōṭu
Sociative 2 திசையுடன்
ticaiyuṭaṉ
திசைகளுடன்
ticaikaḷuṭaṉ
Instrumental திசையால்
ticaiyāl
திசைகளால்
ticaikaḷāl
Ablative திசையிலிருந்து
ticaiyiliruntu
திசைகளிலிருந்து
ticaikaḷiliruntu

See also[edit]

வடமேற்கு (vaṭamēṟku) வடக்கு (vaṭakku) வடகிழக்கு (vaṭakiḻakku)
மேற்கு (mēṟku) கிழக்கு (kiḻakku)
தென்மேற்கு (teṉmēṟku) தெற்கு (teṟku) தென்கிழக்கு (teṉkiḻakku)


References[edit]