வெள்ளை

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil[edit]

Etymology[edit]

Cognate with Kannada ಬಿಳಿ (biḷi), Malayalam വെള്ള (veḷḷa), Telugu వెలి (veli).

Noun[edit]

வெள்ளை (veḷḷai)

  1. white (colour)
    Synonym: சுவேதம் (cuvētam)

Declension[edit]

ai-stem declension of வெள்ளை (veḷḷai) (singular only)
Singular Plural
Nominative வெள்ளை
veḷḷai
-
Vocative வெள்ளையே
veḷḷaiyē
-
Accusative வெள்ளையை
veḷḷaiyai
-
Dative வெள்ளைக்கு
veḷḷaikku
-
Genitive வெள்ளையுடைய
veḷḷaiyuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative வெள்ளை
veḷḷai
-
Vocative வெள்ளையே
veḷḷaiyē
-
Accusative வெள்ளையை
veḷḷaiyai
-
Dative வெள்ளைக்கு
veḷḷaikku
-
Benefactive வெள்ளைக்காக
veḷḷaikkāka
-
Genitive 1 வெள்ளையுடைய
veḷḷaiyuṭaiya
-
Genitive 2 வெள்ளையின்
veḷḷaiyiṉ
-
Locative 1 வெள்ளையில்
veḷḷaiyil
-
Locative 2 வெள்ளையிடம்
veḷḷaiyiṭam
-
Sociative 1 வெள்ளையோடு
veḷḷaiyōṭu
-
Sociative 2 வெள்ளையுடன்
veḷḷaiyuṭaṉ
-
Instrumental வெள்ளையால்
veḷḷaiyāl
-
Ablative வெள்ளையிலிருந்து
veḷḷaiyiliruntu
-

See also[edit]

Colors in Tamil · நிறங்கள் (niṟaṅkaḷ), வண்ணங்கள் (vaṇṇaṅkaḷ) (layout · text)
     வெள்ளை (veḷḷai)      சாம்பல் (cāmpal)      கருப்பு (karuppu)
             சிவப்பு (civappu), சிகப்பு (cikappu); கருஞ்சிவப்பு (karuñcivappu)              செம்மஞ்சள் (cemmañcaḷ); பழுப்பு (paḻuppu)              மஞ்சை (mañcai), மஞ்சள் (mañcaḷ); வெண்மஞ்சை (veṇmañcai)
             இளமஞ்சை (iḷamañcai), இளம்பச்சை (iḷampaccai)              பச்சை (paccai)              பால்பச்சை (pālpaccai)
             வெளிர்நீலம் (veḷirnīlam); கருநீலபச்சை (karunīlapaccai)              வான்நீலம் (vāṉnīlam), இளநீலம் (iḷanīlam)              நீலம் (nīlam)
             ஊதா (ūtā); கருநீலம் (karunīlam)              மெஜந்தா (mejantā); செவ்வூதா (cevvūtā)              இளஞ்சிவப்பு (iḷañcivappu)

References[edit]