shtëpi

Definition from Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Albanian[edit]

Alternative forms[edit]

Etymology[edit]

From Latin hospitium; compare Greek σπίτι (spíti).[1]

Pronunciation[edit]

Noun[edit]

shtëpi f (indefinite plural shtëpi, definite singular shtëpia, definite plural shtëpitë)

 1. house
  • Kanuni i Lekë Dukagjinit, §602.:
   «Shtëpia e Shqiptarit është e Zotit dhe e mikut». (Tosk)
   «Shpija e Shqyptarit âsht e Zotit e e mikut». (Gheg)
   "The house of the Albanian belongs to God and the guest."
 2. home
 3. household

Declension[edit]

References[edit]

 1. ^ Vladimir Orel, Albanian Etymological Dictionary (Leiden: Brill, 1998), 438.