அகம்
Jump to navigation
Jump to search
See also: -அகம்
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Ultimately from Proto-Dravidian *akam, cognate with Kannada ಆಗೆ (āge) and Malayalam അകം (akaṁ).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]அகம் • (akam)
- house, place
- akam (a genre of Tamil love-themed poem)
- internal, inside (e.g., inside oneself); one’s body and mind, the opposite of புறம் (puṟam, “external/exterior”)
- (anatomy) breast
- country
- ether
Declension
[edit]m-stem declension of அகம் (akam) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | அகம் akam |
அகங்கள் akaṅkaḷ |
Vocative | அகமே akamē |
அகங்களே akaṅkaḷē |
Accusative | அகத்தை akattai |
அகங்களை akaṅkaḷai |
Dative | அகத்துக்கு akattukku |
அகங்களுக்கு akaṅkaḷukku |
Genitive | அகத்துடைய akattuṭaiya |
அகங்களுடைய akaṅkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | அகம் akam |
அகங்கள் akaṅkaḷ |
Vocative | அகமே akamē |
அகங்களே akaṅkaḷē |
Accusative | அகத்தை akattai |
அகங்களை akaṅkaḷai |
Dative | அகத்துக்கு akattukku |
அகங்களுக்கு akaṅkaḷukku |
Benefactive | அகத்துக்காக akattukkāka |
அகங்களுக்காக akaṅkaḷukkāka |
Genitive 1 | அகத்துடைய akattuṭaiya |
அகங்களுடைய akaṅkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | அகத்தின் akattiṉ |
அகங்களின் akaṅkaḷiṉ |
Locative 1 | அகத்தில் akattil |
அகங்களில் akaṅkaḷil |
Locative 2 | அகத்திடம் akattiṭam |
அகங்களிடம் akaṅkaḷiṭam |
Sociative 1 | அகத்தோடு akattōṭu |
அகங்களோடு akaṅkaḷōṭu |
Sociative 2 | அகத்துடன் akattuṭaṉ |
அகங்களுடன் akaṅkaḷuṭaṉ |
Instrumental | அகத்தால் akattāl |
அகங்களால் akaṅkaḷāl |
Ablative | அகத்திலிருந்து akattiliruntu |
அகங்களிலிருந்து akaṅkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- அகத்தொண்டர் (akattoṇṭar)
- அகநாழிகை (akanāḻikai)
- அகந்தை (akantai)
- அகப்பணி (akappaṇi)
- அகப்பற்று (akappaṟṟu)
- அகப்பை (akappai)
- அகமகன் (akamakaṉ)
- அகமகிழ்ச்சி (akamakiḻcci)
- அகமரித்தல் (akamarittal)
- அகமலர்ச்சியணி (akamalarcciyaṇi)
- அகமாட்சி (akamāṭci)
- அகமார்க்கம் (akamārkkam)
- அகமுடையான் (akamuṭaiyāṉ)
- அகம்படி (akampaṭi)
- அகம்படித்தொண்டு (akampaṭittoṇṭu)
- அகம்படியர் (akampaṭiyar)
- அகம்பாவம் (akampāvam)
- அகம்பிரமவாதி (akampiramavāti)
- உணவகம் (uṇavakam)
- தமிழகம் (tamiḻakam)
See also
[edit]- புறம் (puṟam)
Further reading
[edit]- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “அகம்”, in Digital Dictionaries of South Asia [Combined Tamil Dictionaries]