பெயர்
Appearance
Tamil
[edit]Alternative forms
[edit]Etymology
[edit]Inherited from Old Tamil 𑀧𑁳𑀬𑀭𑁆 (peyar), from Proto-Dravidian *pic-ar. Cognate with Brahui پِن (pin) Kolami పేర్ (pēr), Kannada ಹೆಸರು (hesaru), Malayalam പേര് (pērŭ), Telugu పేరు (pēru).
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]பெயர் • (peyar) (plural பெயர்கள்)
- name, designation, epithet
- Synonym: நாமம் (nāmam)
- renown, fame
- person
- (grammar) nominative case
Declension
[edit]Declension of பெயர் (peyar) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | பெயர் peyar |
பெயர்கள் peyarkaḷ |
Vocative | பெயரே peyarē |
பெயர்களே peyarkaḷē |
Accusative | பெயரை peyarai |
பெயர்களை peyarkaḷai |
Dative | பெயருக்கு peyarukku |
பெயர்களுக்கு peyarkaḷukku |
Genitive | பெயருடைய peyaruṭaiya |
பெயர்களுடைய peyarkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | பெயர் peyar |
பெயர்கள் peyarkaḷ |
Vocative | பெயரே peyarē |
பெயர்களே peyarkaḷē |
Accusative | பெயரை peyarai |
பெயர்களை peyarkaḷai |
Dative | பெயருக்கு peyarukku |
பெயர்களுக்கு peyarkaḷukku |
Benefactive | பெயருக்காக peyarukkāka |
பெயர்களுக்காக peyarkaḷukkāka |
Genitive 1 | பெயருடைய peyaruṭaiya |
பெயர்களுடைய peyarkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | பெயரின் peyariṉ |
பெயர்களின் peyarkaḷiṉ |
Locative 1 | பெயரில் peyaril |
பெயர்களில் peyarkaḷil |
Locative 2 | பெயரிடம் peyariṭam |
பெயர்களிடம் peyarkaḷiṭam |
Sociative 1 | பெயரோடு peyarōṭu |
பெயர்களோடு peyarkaḷōṭu |
Sociative 2 | பெயருடன் peyaruṭaṉ |
பெயர்களுடன் peyarkaḷuṭaṉ |
Instrumental | பெயரால் peyarāl |
பெயர்களால் peyarkaḷāl |
Ablative | பெயரிலிருந்து peyariliruntu |
பெயர்களிலிருந்து peyarkaḷiliruntu |
Derived terms
[edit]- பெயரடை (peyaraṭai)
- பெயர்க்கணக்கு (peyarkkaṇakku)
- பெயர்க்கு (peyarkku)
- பெயர்ச்சி (peyarcci)
- பெயர்ச்செவ்வெண் (peyarccevveṇ)
- பெயர்ச்சொல் (peyarccol)
- பெயர்டாப்பு (peyarṭāppu)
- பெயர்த்திரிசொல் (peyarttiricol)
- பெயர்த்துரை (peyartturai)
- பெயர்த்தெழுது (peyartteḻutu)
- பெயர்புறம் (peyarpuṟam)
- பெயர்பொறி (peyarpoṟi)
- பெயர்போ (peyarpō)
- பெயர்ப்பகுதி (peyarppakuti)
- பெயர்ப்படு (peyarppaṭu)
- பெயர்ப்பிரஸ்தாபம் (peyarppirastāpam)
- பெயர்ப்பு (peyarppu)
- பெயர்வழி (peyarvaḻi)
- பெயர்வேற்றுமை (peyarvēṟṟumai)
References
[edit]- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “பெயர்”, in Digital Dictionaries of South Asia [Combined Tamil Dictionaries]