கிசுகிசு
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]Etymology
[edit]Onomatopoeia (Iraṭṭaikkiḷavi) of whispering noises.
Pronunciation
[edit]Noun
[edit]கிசுகிசு • (kicukicu)
Declension
[edit]u-stem declension of கிசுகிசு (kicukicu) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | கிசுகிசு kicukicu |
கிசுகிசுக்கள் kicukicukkaḷ |
Vocative | கிசுகிசுவே kicukicuvē |
கிசுகிசுக்களே kicukicukkaḷē |
Accusative | கிசுகிசுவை kicukicuvai |
கிசுகிசுக்களை kicukicukkaḷai |
Dative | கிசுகிசுவுக்கு kicukicuvukku |
கிசுகிசுக்களுக்கு kicukicukkaḷukku |
Genitive | கிசுகிசுவுடைய kicukicuvuṭaiya |
கிசுகிசுக்களுடைய kicukicukkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | கிசுகிசு kicukicu |
கிசுகிசுக்கள் kicukicukkaḷ |
Vocative | கிசுகிசுவே kicukicuvē |
கிசுகிசுக்களே kicukicukkaḷē |
Accusative | கிசுகிசுவை kicukicuvai |
கிசுகிசுக்களை kicukicukkaḷai |
Dative | கிசுகிசுவுக்கு kicukicuvukku |
கிசுகிசுக்களுக்கு kicukicukkaḷukku |
Benefactive | கிசுகிசுவுக்காக kicukicuvukkāka |
கிசுகிசுக்களுக்காக kicukicukkaḷukkāka |
Genitive 1 | கிசுகிசுவுடைய kicukicuvuṭaiya |
கிசுகிசுக்களுடைய kicukicukkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | கிசுகிசுவின் kicukicuviṉ |
கிசுகிசுக்களின் kicukicukkaḷiṉ |
Locative 1 | கிசுகிசுவில் kicukicuvil |
கிசுகிசுக்களில் kicukicukkaḷil |
Locative 2 | கிசுகிசுவிடம் kicukicuviṭam |
கிசுகிசுக்களிடம் kicukicukkaḷiṭam |
Sociative 1 | கிசுகிசுவோடு kicukicuvōṭu |
கிசுகிசுக்களோடு kicukicukkaḷōṭu |
Sociative 2 | கிசுகிசுவுடன் kicukicuvuṭaṉ |
கிசுகிசுக்களுடன் kicukicukkaḷuṭaṉ |
Instrumental | கிசுகிசுவால் kicukicuvāl |
கிசுகிசுக்களால் kicukicukkaḷāl |
Ablative | கிசுகிசுவிலிருந்து kicukicuviliruntu |
கிசுகிசுக்களிலிருந்து kicukicukkaḷiliruntu |
See also
[edit]- கசகச (kacakaca)
- கமகம (kamakama)
- கிளுகிளு (kiḷukiḷu)
- குசுகுசு (kucukucu)
- குடுகுடு (kuṭukuṭu)
- குபுகுபு (kupukupu)
- கொழகொழ (koḻakoḻa)
- சரசர (caracara)
- சலசல (calacala)
- ஜிகுஜிகு (jikujiku)
- தகதக (takataka)
- திருதிரு (tirutiru)
- தொளதொள (toḷatoḷa)
- நறநற (naṟanaṟa)
- படபட (paṭapaṭa)
- பளபள (paḷapaḷa)
- மடமட (maṭamaṭa)
- மளமள (maḷamaḷa)
- லபலப (lapalapa)
- லொடலொட (loṭaloṭa)
Verb
[edit]கிசுகிசு • (kicukicu)
Conjugation
[edit]Conjugation of கிசுகிசு (kicukicu)
References
[edit]- S. Ramakrishnan (1992) “கிசுகிசு”, in தற்காலத் தமிழ் அகராதி [Dictionary of Contemporary Tamil] (in Tamil), Madras: Cre-A Publishers, page [1]