பலி

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil[edit]

Etymology[edit]

From Old Tamil 𑀧𑀮𑀺 (pali), from Sanskrit बलि (bali).

Pronunciation[edit]

  • (file)

Noun[edit]

பலி (pali)

  1. offering (to Gods, manes)
    Synonyms: கொடை (koṭai), காணிக்கை (kāṇikkai)
  2. sacrificial animal or offering
    Synonym: காவு (kāvu)
  3. boiled rice thrown as an offering to crows
    Synonym: படையல் (paṭaiyal)
  4. boiled rice given to mendicants
    Synonym: ஈவு (īvu)
  5. rice
    Synonyms: சோறு (cōṟu), சாதம் (cātam), அரிசி (arici)
  6. flowers
    Synonyms: பூ (), மலர் (malar), புஷ்பம் (puṣpam)
  7. ashes
    Synonym: சாம்பல் (cāmpal)
  8. sacred ashes
    Synonym: திருநீறு (tirunīṟu)
  9. tribute
    Synonyms: அஞ்சலி (añcali), சமர்ப்பணம் (camarppaṇam)

Declension[edit]

i-stem declension of பலி (pali)
Singular Plural
Nominative பலி
pali
பலிகள்
palikaḷ
Vocative பலியே
paliyē
பலிகளே
palikaḷē
Accusative பலியை
paliyai
பலிகளை
palikaḷai
Dative பலிக்கு
palikku
பலிகளுக்கு
palikaḷukku
Genitive பலியுடைய
paliyuṭaiya
பலிகளுடைய
palikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative பலி
pali
பலிகள்
palikaḷ
Vocative பலியே
paliyē
பலிகளே
palikaḷē
Accusative பலியை
paliyai
பலிகளை
palikaḷai
Dative பலிக்கு
palikku
பலிகளுக்கு
palikaḷukku
Benefactive பலிக்காக
palikkāka
பலிகளுக்காக
palikaḷukkāka
Genitive 1 பலியுடைய
paliyuṭaiya
பலிகளுடைய
palikaḷuṭaiya
Genitive 2 பலியின்
paliyiṉ
பலிகளின்
palikaḷiṉ
Locative 1 பலியில்
paliyil
பலிகளில்
palikaḷil
Locative 2 பலியிடம்
paliyiṭam
பலிகளிடம்
palikaḷiṭam
Sociative 1 பலியோடு
paliyōṭu
பலிகளோடு
palikaḷōṭu
Sociative 2 பலியுடன்
paliyuṭaṉ
பலிகளுடன்
palikaḷuṭaṉ
Instrumental பலியால்
paliyāl
பலிகளால்
palikaḷāl
Ablative பலியிலிருந்து
paliyiliruntu
பலிகளிலிருந்து
palikaḷiliruntu

References[edit]

  • University of Madras (1924–1936) “பலி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press