சுறவம்
Jump to navigation
Jump to search
Tamil
[edit]கொடுமரம் (koṭumaram) | குடங்கர் (kuṭaṅkar) | |
Tamil Wikipedia has an article about சுறவம். |
Etymology
[edit]Blend of சுறா (cuṟā, “shark”) + அரவம் (aravam, “snake”).
Pronunciation
[edit]Proper noun
[edit]சுறவம் • (cuṟavam) (symbol ♑︎)
Declension
[edit]m-stem declension of சுறவம் (cuṟavam) (singular only) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | சுறவம் cuṟavam |
- |
Vocative | சுறவமே cuṟavamē |
- |
Accusative | சுறவத்தை cuṟavattai |
- |
Dative | சுறவத்துக்கு cuṟavattukku |
- |
Genitive | சுறவத்துடைய cuṟavattuṭaiya |
- |
Singular | Plural | |
Nominative | சுறவம் cuṟavam |
- |
Vocative | சுறவமே cuṟavamē |
- |
Accusative | சுறவத்தை cuṟavattai |
- |
Dative | சுறவத்துக்கு cuṟavattukku |
- |
Benefactive | சுறவத்துக்காக cuṟavattukkāka |
- |
Genitive 1 | சுறவத்துடைய cuṟavattuṭaiya |
- |
Genitive 2 | சுறவத்தின் cuṟavattiṉ |
- |
Locative 1 | சுறவத்தில் cuṟavattil |
- |
Locative 2 | சுறவத்திடம் cuṟavattiṭam |
- |
Sociative 1 | சுறவத்தோடு cuṟavattōṭu |
- |
Sociative 2 | சுறவத்துடன் cuṟavattuṭaṉ |
- |
Instrumental | சுறவத்தால் cuṟavattāl |
- |
Ablative | சுறவத்திலிருந்து cuṟavattiliruntu |
- |
See also
[edit]Zodiac signs in Tamil (layout · text) | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
உதள் (utaḷ), மேஷம் (mēṣam) |
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal), ரிஷபம் (riṣapam) |
ஆடவை (āṭavai), மிதுனம் (mituṉam) |
நள்ளி (naḷḷi), கடகம் (kaṭakam) | ||||||||
மடங்கல் (maṭaṅkal), சிம்மம் (cimmam) |
ஆயிழை (āyiḻai), கன்னி (kaṉṉi) |
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ), துலாம் (tulām) |
நளி (naḷi), விருச்சிகம் (viruccikam) | ||||||||
கொடுமரம் (koṭumaram), தனுசு (taṉucu) |
சுறவம் (cuṟavam), மகரம் (makaram) |
குடங்கர் (kuṭaṅkar), கும்பம் (kumpam) |
மயிலை (mayilai), மீனம் (mīṉam) |
References
[edit]- University of Madras (1924–1936) “சுறவம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press