ஆயிழை

From Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Tamil[edit]

Signs of the Zodiac
மடங்கல் (maṭaṅkal) நிறுப்பான் (niṟuppāṉ)
Tamil Wikipedia has an article about ஆயிழை.

Etymology[edit]

From ஆய் (āy, beauty) +‎ இழை (iḻai, ornament, necklace), translates to woman.

Pronunciation[edit]

Noun[edit]

ஆயிழை (āyiḻai)

  1. (astrology) the Zodiac sign Virgo
    Synonyms: கன்னி (kaṉṉi), தெரிவை (terivai)
  2. woman, lady

See also[edit]

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References[edit]

  • University of Madras (1924–1936) “ஆயிழை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press