grurë

Definition from Wiktionary, the free dictionary
Jump to navigation Jump to search

Albanian[edit]

Alternative forms[edit]

Etymology[edit]

From Proto-Albanian *grunā, from Proto-Indo-European *ǵr̥h₂nóm (compare Latin granum, English corn).

Pronunciation[edit]

Noun[edit]

grurë m (indefinite plural grura, definite singular gruri, definite plural grurërat)

  1. wheat (Triticum)
    • 1994, Bibla, Diodati i Ri version, Albanian Bible Society, Deuteronomy 8:8:
      një vend me grurë dhe elb, me vreshta, me fiq dhe shegë, një vend me ullinj që japin vaj dhe me mjaltë;
      A land of wheat, and barley, and vines, and fig trees, and pomegranates; a land of oil olive, and honey;

Derived terms[edit]

References[edit]

  • wheat” in Ilo Stefanllari, Albanian Practical Dictionary (1996)