wong

Definition from Wiktionary, the free dictionary
Jump to: navigation, search

English[edit]

Etymology 1[edit]

From Old English wang/wong, from Germanic. Cognate with Danish vang.

Noun[edit]

wong ‎(plural wongs)

  1. (obsolete, except in placenames) A field or other piece of land.

Etymology 2[edit]

Noun[edit]

wong ‎(plural wongs)

  1. In the game of pai gow, a hand in which the double-one or double-six domino is used with a nine, making the hand worth eleven points rather than the usual one.

Anagrams[edit]


Javanese[edit]

Alternative forms[edit]

Etymology[edit]

From Old Javanese woṅ, wwaṅ. Possible cognates are Malay orang ‎(human being), Acehnese ureung ‎(human being), Sundanese urang ‎(human being).

Pronunciation[edit]

Noun[edit]

wong ‎(plural wong-wong, Javanese spelling ꦮꦺꦴꦁ)

  1. person, human being
    • 1889, C.F. Winter, Dongèng Wewulang Becik (Volume 1), Landsdrukkerij, p. 7:
      Eliding dongèng mangkéné, rahayu wong kang angèstokaké sarta ngabekti ing Allah, kaya upamané marang bapa.
  2. people, society
    • 1928, Dedongèngan, Balé Pustaka, p. 3:
      Ananging kahanan mau ora pati disumurupi utawa diajèni déning wong-wong saka Surakarta, kang padha among seneng mrono saben ing dina Nga'at.
  3. adult
    • 1889, C.F. Winter, Dongèng Wewulang Becik (Volume 2), Landsdrukkerij, p. 8:
      Anuli ana wong liwat, acalathu marang bocah kang padha rebutan tali, mangkono iku patuwasé wong dhemen padu kang pinadu barang rèmèh.
    • 1928, R.M. Aryasutirta, Paribasan, p. 21:
      Ana wong sugih, dolan-dolan menyang désa, ing kono kepethuk karo bocah cilik siji, isih wuda mlaku ijèn.
  4. successful person
  5. physical characteristics of a person
  6. subordinate, follower
    • 1880, Pepethikan saking Kitab Suci, p. 179:
      [...] sang tetindhih nulya nabda aglis / hèh Élia sira wongé Allah / paréntahku marang kowé / trang saka dhawuh prabu / lah mudhuna Élia dèn aglis / —
Derived terms[edit]

Synonyms[edit]

References[edit]

  • "wong" in W. J. S. Poerwadarminta, Bausastra Jawa. J. B. Wolters' Uitgevers-Maatschappij N. V. Groningen, Batavia, 1939

Old English[edit]

Noun[edit]

wong m ‎(nominative plural wongas)

  1. Alternative spelling of wang